Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Playing with Protons, το οποίο οργανώθηκε από το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής (CERN) σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ.Το πρόγραμμα Playing with Protons υλοποιήθηκε στην Ελλάδα το έτος 2017 με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού έργου CREATIONS.

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Δομή της ύλης στον σχολικό κήπο!

Τη Δευτέρα 25 Σεπετεμβρίου ξεκίνησε η δεύτερη δραστηριότητα μας για το πρόγραμμά μας "playing with protons".
Το θέμα μας ήταν η γνωριμία με τη δομή της ύλης.
Στόχος μου ήταν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με υλικά σώματα από το φυσικό περιβάλλον , να ανακαλύψουν μεγάλα και μικρά υλικά και σταδιακά να έρθουν σε επαφή με τον μικρόκοσμο, μέχρι το σημείο που τα άτομα συνθέτουν  μόρια.
Το πνεύμα της δραστηριότητας ήταν να γίνει σε ένα φυσικό περιβάλλον με ποικιλία σωμάτων γύρω από τους μαθητές.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που αποφάσισα το μάθημα να μη γίνει μέσα στην τάξη , αλλά στον κήπο του σχολείου  μας/

Κατεβήκαμε λοιπόν με τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες και διασκορπιστήκαμε στο χώρο.
Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν με το φυσικό περιβάλλον και τα επιφωνήματα θαυμασμού ήταν πολλά.





Ξεκίνησα ρωτώντας τους να μου ονομάσουν μερικά από τα υλικά σώματα που βλέπουν γύρω τους.
Οι μαθητές ανέφεραν τις πέτρες, το χώμα, τα δέντρα , τα φύλλα κτλ.
Στη συνέχεια τους ζήτησα να πιάσουν με το χέρι τους το μικρότερο υλικό σώμα που μπορούν και να μου το δείξουν.
Διάλεξαν από ένα πετραδάκι , μέχρι και έναν κόκκο χώματος, ακουμπισμένο στο δάχτυλό τους.











Στη συνέχεια ρώτησα αν πιστεύουν ότι μπορούμε αυτά τα υλικά να τα κάνουμε ακόμα μικρότερα. 
Οι περισσότερες απαντήσεις ήταν θετικές, τα παιδιά όμως που είχαν μικρούς κόκκους θεωρούσαν ότι δεν μπορούσαν τα σώματα αυτά να γίνουν μικρότερα.
Τότε ξεκίνησε η κουβέντα για τη δομή της ύλης φτάνοντας στα  μόρια-άτομα.
Συνδέσαμε την κουβέντα με τον Δημόκριτο που είχαμε μελετήσει στο εισαγωγικό μάθημα και την διαπίστωσή του ότι τα σώματα αποτελούνται από άτομα.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια του υλικού της κυρίας Τίνας Νάντσου φτιάξαμε μόρια , τα οποία αποτελούντα από ενώσεις ατόμων.
Τα μόρια κατασκευάστηκαν ομαδικά από πλαστελίνη και ξυλάκια αρίθμησης που είχα φέρει από την τάξη , όταν είχα πρώτη δημοτικού.








Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν εμφανής και κατά τη διάρκεια της κατασκευής καθοδηγήθηκαν ώστε να ανακαλύψουν τη διαφορά μεταξύ στοιχείων και χημικών ενώσεων.
Αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς τα διαφορετικά χρώματα που χρησιμοποίησαν τα βοήθησαν σε αυτό το συμπέρασμα.
Ίδιο χρώμα πλαστελίνης , σημαίνει άτομα του ίδιου στοιχείου. Διαφορετικό χρώμα πλαστελίνης σήμαινε διαφορετικά άτομα ενωμένα που κάνουν χημικά στοιχεία.
Η δραστηριότητα τελείωσε με φωτογραφίες από τις δουλειές των μαθητών .
Διήρκεσε μία διδακτική ώρα και είχε θετικό αποτέλεσμα καθώς με τις ανατροφοδοτικές ερωτήσεις που έγιναν στο τέλος υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και εύστοχες απαντήσεις.
Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία πιστεύω πως ήταν ότι  τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο  με το φυσικό περιβάλλον του κήπου και τις δραστηριότητες , που το μάθημα έγινε πολύ ευχάριστο και αποδοτικό.
Έπιασαν , άγγιξαν, μύρισαν , πειραματίστηκαν. Μου φαίνεται πως θα ακολουθήσουν κι άλλα μαθήματα σε αυτόν τον ξεχωριστό χώρο…















Άνθρωπος-Φύση-Φυσική. Αρχαίοι Έλληνες και Ελληνίδες επιστήμονες.

Στα πλαίσια του προγράμματος playing with protons  η πρώτη μας δραστηριότητα ήταν μια δραστηριότητα γνωριμίας , μια μικρή εισαγωγή στο τι έκανε τον άνθρωπο να ασχοληθεί με τα φυσικά φαινόμενα και η ανάγκη του να τα εξηγήσει για να μπορέσει να επιβιώσει, αλλά και γιατί όχι για να τα εκμεταλλευτεί.
Η πρώτη μας αυτή δραστηριότητα κράτησε 1 διδακτική ώρα (45 λεπτά)
Η διδασκαλία  ξεκίνησε με συζήτηση :
"Τι είναι η φυσική για εσάς; Πείτε μου μερικά φυσικά φαινόμενα που πιστεύετε ότι θα είχαν εντυπωσιάσει τον πρώτο άνθρωπο στη γη."
Με αυτόν τον τρόπο έγινε και η πρώτη σύνδεση της λέξης Φύση-Φυσική
Στο σημείο αυτό είδαμε ένα πολύ ωραίο βίντεο , που έδειχνε μια πιθανότητα για το πώς μπορεί ο άνθρωπος να ήρθε σε πρώτη επαφή με τη φωτιά.


Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση , καθώς οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση πώς πιστεύουν πως κατάφερε ο πρώτος άνθρωπος να τιθασεύσει τη δύναμη της φωτιάς και να τη χρησιμοποιήσει προς όφελός του.
Στη συνέχεια είδαμε μια παρουσίαση που ετοίμασα για τους αρχαίους Έλληνες και Ελληνίδες επιστήμονες που προσπάθησαν να εξηγήσουν σημαντικά ερωτήματα του αρχαίου κόσμου, αλλά και του πρώτου ανθρώπου όπως "Από πού ερχόμαστε;", "Πώς ξεκίνησαν όλα;" ,"Από τι είμαστε φτιαγμένοι;" κτλ


Αφού τελείωσε η παρουσίαση , ενώ ταυτόχρονα γινόταν και συζήτηση ήρθε η ώρα της ανατροφοδότησης και της συνεργασίας.
Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες πήραν από ένα έντυπο με κάποια από τα βασικά στοιχεία που υπήρχαν στην παρουσίαση  και έπρεπε να τα ενώσουν με τον επιστήμονα που αυτά αφορούσαν.



Αυτοκινητάκια στο μπαλκόνι μας ή πώς η δυναμική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ξεκινήσαμε με τους μαθητές μου  μια μακρά ,χρονικά , ομαδική δραστηριότητα με θέμα "Τρένα και ράγες...