Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Playing with Protons, το οποίο οργανώθηκε από το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής (CERN) σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ.Το πρόγραμμα Playing with Protons υλοποιήθηκε στην Ελλάδα το έτος 2017 με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού έργου CREATIONS.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Μπαλόνια-Σύμπαν και ο νόμος του Hubble

Μετά την κατασκευή των μεγάλων χαρτονένιων χωνιών που αναπαριστούσαν τη σταδιακή δημιουργία του σύμπαντος κατά  το Bing Bang (δείτε  προηγούμενη ανάρτησή μας), σειρά είχε η αναπαράσταση με μπαλόνια του νόμου του Edwin Hubble , διάσημου αστρονόμου, σύμφωνα με τον οποίο το σύμπαν διαστέλλεται συνεχώς.
Την ιδέα την πήραμε από την κυρία Τίνα Νάντσου και τα πειράματα κοσμολογίας της.
Η δραστηριότητα αυτή μας απασχόλησε πολύ , όχι τόσο στο θέμα της κατασκευής , όσο στην κουβέντα που έγινε μες στην τάξη για το πώς το σύμπαν διαστέλλεται και για ποιο λόγο θα έπρεπε να ζωγραφίσουμε τους γαλαξίες σε χαρτιά και να τους κολλήσουμε και όχι να τους ζωγραφίσουμε πάνω στα μπαλόνια.
Πραγματικά οι μαθητές τα πήγαν περίφημα , καθώς ανακάλυψαν πως αν σχεδιάσουμε πάνω στα μπαλόνια θα είναι σαν να απομακρύνονται μεταξύ τους οι πλανήτες και τα αστέρια  του ίδιου γαλαξία, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Σκοτεινή  ύλη , σκοτεινή ενέργεια είχαν την τιμητική τους καθώς μάθαμε πως μόνο το 5% της ύλης του σύμπαντος γνωρίζουμε σήμερα και είναι αυτή που βλέπουμε.
Γενικά ήταν μια δραστηριότητα που δεν στάθηκε μόνο στην κατασκευή , αλλά ολοκληρώθηκε με αυτή!
Τέλος κρεμάσαμε τα σύμπαντά μας στην τάξη και όπως είπε και ένας μαθητής :
"Κύριε είμαστε φοβεροί, έχουμε 26 σύμπαντα στην τάξη μας..."
Επειδή όμως ο χρόνος τελείωνε και από στιγμή σε στιγμή θα χτυπούσε το κουδούνι  , φοβούμενος  πως η επόμενη ερώτηση θα ήταν αν υπάρχουν και άλλα σύμπαντα, απάντησα κοφτά:
"27 , έφτιαξα κι εγώ ένα!"
















Σημείωση: Η  δραστηριότητα αυτή διήρκεσε  2 διδακτικές ώρες.

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

The big bang theory (Η θεωρία της μεγάλης έκρηξης)

Καλό μήνα!
Τι καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει ο Δεκέμβριος , με μια νέα δραστηριότητα για το πρόγραμμά μας "Playing with protons"
Κοσμολογία, λοιπόν!
Πώς ξεκίνησε το σύμπαν ;
Από πού άρχισαν όλα;
Πώς πήγαμε από την ενέργεια στην ύλη;
Πώς η ύλη απέκτησε μάζα;
Πώς...
Τρεις διδακτικές ώρες με βίντεο , φωτογραφίες, συζήτηση  και κατασκευές.
Οι απορίες έδιναν και έπαιρναν και οι απαντήσεις άλλες φορές μας ικανοποιούσαν και άλλες φορές μας προκαλούσαν νέες απορίες, που μας φούντωναν το ενδιαφέρον και έκαναν τη φαντασία μας να ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, από τη δημιουργία του
σύμπαντος με την μεγάλη έκρηξη (Big bang), μέχρι και σήμερα 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια μετά.
Πώς από  μια αδιανόητα καυτή "σούπα"  ηλεκτρονίων, κουάρκ και άλλων σωματιδίων  φτάσαμε στους γαλαξίες, στα αστέρια , στους πλανήτες...

Οι ομάδες μας δούλεψαν με φοβερό ενθουσιασμό για να φτιάξουν το δικό τους σύμπαν , έτσι όπως το εμπνευστήκαμε μέσα   από τα πειράματα κοσμολογίας της Τίνας Νάντσου.

Το σχήμα ενός σύμπαντος που συνεχώς διογκώνεται μας το έδωσε ένα μεγάλο χάρτινο χωνί.
Τα σωματίδια μας όπως τα ηλεκτρόνια, τα κουάρκ, τα W, τα Ζ,  τα πρωτόνια, τα νετρόνια, το μποζόνιο Χιγκς, τα άτομα έγιναν από ρύζι, φακές, κριθαράκι, φασόλια,μακαρονάκι,
ρεβίθια, πλαστελίνη.
Τα αέρια του σύμπαντος από κανέλα και οι γαλαξίες από αλάτι...

Δεν έχω ιδέα πως μύριζε το σύμπαν μας όταν δημιουργούταν , αλλά στην τάξη μας μοσχοβολούσε!

























Σημείωση: Η δραστηριότητα διήρκεσε 3 διδακτικές ώρες.

Αυτοκινητάκια στο μπαλκόνι μας ή πώς η δυναμική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ξεκινήσαμε με τους μαθητές μου  μια μακρά ,χρονικά , ομαδική δραστηριότητα με θέμα "Τρένα και ράγες...