Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Playing with Protons, το οποίο οργανώθηκε από το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής (CERN) σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ.Το πρόγραμμα Playing with Protons υλοποιήθηκε στην Ελλάδα το έτος 2017 με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού έργου CREATIONS.

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Δομή του ατόμου-πυρήνας-πρωτόνια-νετρόνια και ηλεκτρόνια

Και καθώς προχωράμε όλο και πιο βαθιά στον μικρόκοσμο, ήρθε η ώρα να φτάσουμε στα άτομα.
Πριν ξεκινήσουμε ήταν σημαντικό να κάνουμε μια μικρή επανάληψη στην έννοια χημικό στοιχείο και χημική ένωση.
Ήταν κάτι που άρεσε πολύ στα παιδιά , καθώς κατασκεύασαν με πλαστελίνη μόρια ανάλογα με το τι τους ζητούσα (χημική ένωση ή στοιχείο), ενώ κάναμε και μίνι διαγωνισμούς προσπαθώντας να αναγνωρίσουν από τον πίνακα σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκαν τα μόρια που τους έδειχνα.




Στη συνέχεια ξεκινήσαμε τη "βουτιά" μας μέσα στο άτομο. Ένα πολύ ωραίο βίντεο από το ΝΟΗΣΙΣ μας έφερε στο κατώφλι του   και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες. (κλικ στην εικόνα )



Οι πληροφορίες αυτές μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη σημαντικότητα του περιοδικού πίνακα.
Εντυπωσιαστήκαμε με το γεγονός πως σε έναν πίνακα είναι καταγεγραμμένα όλα τα γνωστά χημικά στοιχεία , αλλά πιο πολύ μας εντυπωσίασαν οι πληροφορίες που μας δίνει, βάσει του ατομικού αριθμού τους.


Έτσι αφού καταλάβαμε ότι ο ατομικός αριθμός αντιπροσωπεύει τον αριθμό των πρωτονίων και τον συνδέσαμε με τον αριθμό των νετρονίων και των  ηλεκτρονίων , ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε άτομα στοιχείων στα θρανία μας , κοιτάζοντας τον περιοδικό πίνακα.
Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήσαμε το ατομικό πρότυπο του Ράδερφορντ (Rutherford), όπως το γνωρίσαμε μέσα από το υλικό της κυρίας Τίνας Νάντσου.

Το πιο δημοφιλές  άτομο ήταν του βηρυλλίου , που όπως βλέπετε είχε την τιμητική του ...







Για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο!
Κάναμε    μια αναπαράσταση, με το δικό μας τρόπο, της δομής του ατόμου και της κίνησης των ηλεκτρονίων του.
Κατεβήκαμε στην αυλή , βρήκαμε τον πυρήνα μας, σχεδιάσαμε με κιμωλίες τις τροχιές των ηλεκτρονίων , ετοιμάσαμε χαρτιά με τα φορτία  που κολλήσαμε στις μπλούζες μας  ανάλογα με το τι θα ήμασταν και καθένας μας πήρε από ένα ρόλο!

Πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μας.



Τελικά ο μικρόκοσμος είναι πολύ συναρπαστικός!

Υ.Γ. Η δραστηριότητα αυτή διήρκεσε 3 διδακτικές ώρες.

Αυτοκινητάκια στο μπαλκόνι μας ή πώς η δυναμική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ξεκινήσαμε με τους μαθητές μου  μια μακρά ,χρονικά , ομαδική δραστηριότητα με θέμα "Τρένα και ράγες...